×
camion autonom MAN @ecamionro

MAN are in plan primele teste cu un camion autonom pe autostradă


Proiectul de cercetare Atlas-L4 al MAN și al partenerilor săi va intra în curând în următoarea fază. Producătorul vrea să testeze prototipul unui camion autonom pe autostradă în acest an.

MAN intenționează să aducă un prototip de camion autonom pe autostradă pentru prima dată în acest an, ca parte a unui proiect de cercetare. Producătorul și mai mulți parteneri din mediul de afaceri și știință au dezvoltat vehiculul de testare autonom în proiectul de finanțare Atlas-L4 (transport automat între centrele logistice de pe autostrăzi la nivelul 4). Ei au prezentat rezultatele intermediare.

„Cu Atlas-L4, un camion autonom va fi în curând pe drumuri în Germania pentru prima dată”, spune Frederik Zohm, membru al consiliului pentru cercetare și dezvoltare la MAN Truck & Bus, descriind obiectivul comun al celor doisprezece parteneri de proiect.

„Vrem să contribuim la automatizarea hub-to-hub, adică naveta fără șofer între centrele logistice și, astfel, la o mai mare siguranță, mai multă eficiență și mai puține ambuteiaje pe drumuri – deficitul de șoferi poate fi abordat și cu concepte de automatizare.”

În următorul pas, dezvoltarea funcțională pentru conducerea autonomă va începe cu vehiculul, inclusiv testele inițiale pe autostradă, cu un șofer de siguranță la bord. Producătorul de camioane a anunțat, de asemenea, că vehiculul de testare este de așteptat să facă primele călătorii pe autostradă în acest an.

Proiectul se va derula până în decembrie 2024. La final, va exista un concept de calitate industrială pentru operarea camioanelor autonome pe autostradă.