×

Transportatorul polonez Vesta Polska blocat pentru presupuse legături cu Rusia


Compania poloneză de transport Vesta Polska, care se mândrește cu o flotă de aproape o sută de vehicule articulate și care își are sediul în Kopytòw, la câțiva kilometri de Varșovia, a fost inclusă în listă de sancțiuni de la Ministerul de Interne din Polonia. Drept urmare, toate conturile sale bancare, cardurile de combustibil și cardurile de credit ale companiei au fost imediat blocate. Decizia a fost luată din cauza legăturilor dintre compania poloneză și compania rusă Vesta, situată în apropiere de Moscova.

„Vesta Polska sp .zo o.o. activând în sectorul transporturilor, face parte din grupul de logistică rus cu denumirea internațională Vesta Logistic Company, a cărui companie-mamă este compania rusă Kompania Logistyczny Vesta cu sediul în Mytishchi, regiunea Moscova. Companiile grupului Vesta operează în Uniunea Europeană, Rusia și Asia, iar activitatea lor principală este transportul de produse, utilaje și echipamente din sectorul petrochimic. Grupul operează într-un sector de importanță strategică pentru Guvernul Rusiei, iar compania-mamă plătește taxe în Rusia și, de asemenea, gestionează comerțul între Rusia și Polonia și alte țări. Din aceste motive, ministerul a decis să includă Vesta Polska în lista activităților care urmează să fie sancționate, să înghețe fondurile și resursele economice ale companiei, să interzică participarea acesteia la licitații publice și competitive și să blocheze orice activitate care are scopul direct sau indirect de eludare a sancțiunilor”.

Președintele Vesta Polska, Vitaly Rudnicki, a declarat că a fost informat despre incident de către un coleg și nu direct de către minister, care a publicat decizia pe site-ul oficial, fără a trimite totuși vreo informație celor direct interesati. După ce a făcut apel – dar fără a primi niciun răspuns – Rudnicki, cetățean polonez de origine ucraineană, a acordat un interviu portalului Business Insider, asigurând că Vesta nu depinde de nicio companie rusă, subliniind apartenența la un grup maghiar condus de managerul Tomas Danku.

Nu suntem dependenți de nicio companie rusă. În prezent, suntem parte a holdingului Vesta Logistics Hungary LTD cu sediul în Budapesta. Firma noastră a fost de fapt fondată în 2008 de doi antreprenori ruși, dar de atunci proprietatea s-a schimbat și astăzi cei doi nu mai au nimic de-a face cu noi.

Vesta Polska a mai declarat că a sprijinit Ucraina încă din primele etape ale agresiunii ruse. De fapt, ar fi pus la dispoziție apartamente și case. șoferilor și refugiaților și au transportat generatoare de energie și alte bunuri primare peste granița de est. Unii dintre șoferii grupării s-ar fi întors și în patria lor pentru a lupta cu atacatorul, în timp ce conducerea Vestei a mai subliniat că acesta nu are nicio legătură cu sectorul petrochimic și transportă doar produse de igienă și ambalaje sau produse alimentare. În plus, presupusa companie-mamă din Rusia nu ar fi fost operațională din noiembrie 2021 și până în prezent nu ar mai fi angajați dependenți de Vesta Rusia.

Inca se asteapta un raspuns din partea Ministerului de Interne pentru a debloca situatia. Intre timp soferii companiei Vesta Polska sunt blocati in toata Europa, fara carduri de combustibil, fara fonduri si deci fara posibilitatea de a se intoarce acasa.

Personalul biroului Kopytòw, care are peste 200 de angajați în prezent rămas fără surse de venit, manifestă în centrul Varșoviei în fața Senatului Republicii Polone

Vesta Polska sp. z o. o. are 200 de angajați, are peste 90 de mașini, face parte dintr-un holding maghiar, care deține și birouri în Olanda, Spania, România, Kazahstan, Turcia, Argentina și Columbia.