×

Tahograf inteligent, Comisia Europeană extinde perioada de implementare până în 2025


Statele membre pot acorda operatorilor dispensa până la data de 18 august 2025 să modernizeze vehiculele grele înmatriculate între 21 august 2023 și 31 decembrie 2023 cu dispozitive SMT2. Această dată este în concordanță cu termenul limită de adaptare a vehiculelor neechipate cu dispozitive SMT2 angajate în operațiuni de transport internațional.

Raluca Marian, directorul IRU pentru advocacy UE, a declarat: „Suntem încântați să vedem că Comisia ne-a ascultat pe noi și pe statele membre ale UE. Pur și simplu nu există suficiente dispozitive tahograf inteligente 2 disponibile în acest moment.”

„Fără această perioadă de grație, zeci de mii de camioane și autobuze noi ar fi rămas blocate în depozite și parcări din întreaga UE.

„Mai multe state membre au decis unilateral să acorde o perioadă de grație. Dar suntem încântați să vedem că Comisia a intensificat și a dat dovadă de leadership propunând o abordare coordonată și armonizată.”

„Dacă se va împiedica livrarea de noi vehicule de ultimă generație echipate cu tahografe inteligente 1, vom preveni exploatarea vehiculelor mai ecologice, punând în pericol obiectivele Europei de reducere a CO2”, a adăugat el.

Noile dispozitive SMT2 oferă numeroase avantaje. În comparație cu versiunea 1 a tahografului inteligent, SMT2 include funcții suplimentare, cum ar fi înregistrarea automată a trecerilor de frontieră și capacitatea forțelor de ordine de a vizualiza datele de la distanță.

SMT2 este un instrument cheie pentru monitorizarea respectării normelor UE privind timpul de conducere și de odihnă, precum și normele privind cabotajul și chiar detașarea șoferilor.

„Invităm Comisia Europeană să stabilească un sistem de monitorizare a procesului de modernizare. De asemenea, IRU va înființa propriul sistem de monitorizare pentru a putea reacționa la timp în cazul în care procesul de retrofitting va rămâne în întârziere”, a conchis Raluca Marian.