×

Dupa transportatorii din Polonia si cei din Slovacia blochează trecerea frontierei cu Ucraina


Pe 16 noiembrie, antreprenorii au protestat împotriva regulii de scutire a UE pentru transportatorii ucraineni cu un blocaj de o oră. Dacă UE nu reia acest lucru, vor să extindă protestul.

Companiile de transport slovace au blocat joi, 16 noiembrie, singurul punct de trecere a frontierei de camion cu Ucraina din Vysne Nemecke pentru o oră. Ei amenință că vor extinde protestul.

După cum Stanislav Skala, șeful asociației de transport Unas, a explicat agenției de presă TASR, protestul a fost, de asemenea, menit să fie o dovadă de solidaritate cu colegii săi polonezi. Acestea au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei polono-ucrainene din 6 noiembrie.

Joi, potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii de la Kiev, negocierile dintre Ucraina, Polonia și UE cu blocanții polonezi de la punctul de trecere a frontierei Dorohusk nu au avut niciun rezultat.

Motivul protestelor slovace și poloneze este concurența mai ieftină din partea companiilor de transport ucrainene.

După blocarea de avertizare a transporturilor cu camioane, care inițial a fost limitată la o oră, expeditorii de marfă slovaci au amenințat cu o blocare permanentă completă și pentru autoturisme dacă UE nu retrage o regulă de excepție actuală pentru transportatorii ucraineni în termen de șapte zile . Concurența ucraineană le amenință existența, a spus Skala.

De aceea, companiile de transport slovace și poloneze au cerut revenirea la regulile care se aplicau înainte de începerea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei. Anterior, companiile de transport ucrainene și alte companii din țări non-UE trebuiau să solicite un permis de transport, dar acum sunt scutite de acest lucru. Potrivit Skala, companiile de transport maghiare s-ar putea alătura și protestelor din Polonia și Slovacia.