×

Danemarca – amenzi pentru odihna saptamanala in cabina


Danemarca este una dintre țările europene care efectuează mai multe verificări privind respectarea regulilor comunitare referitoare la transportul rutier internațional de mărfuri, iar Poliția efectuează periodic controale în weekend în unele zone mari de odihnă pentru a descoperi șoferii de vehicule industriale care efectueaza odihna săptămânală în cabină. In aprilie, ofițerii din regiunea Tungvognscenter Øst au efectuat unul dintre aceste verificări în unele zone de odihnă din Hvidovre, la aproximativ zece kilometri de capitala Copenhaga.

Ofițerii au verificat optsprezece vehicule industriale și în aproape jumătate din cazuri au găsit șoferi care își petreceau odihna săptămânală în cabină. Cinci șoferi de la aceeași companie de transport – ale căror nume nu au fost dezvăluite – au spus că angajatorul lor le-a spus să-și petreacă odihna în camion. Așa că firma a fost amendată cu 100 de mii de coroane (echivalent cu aproximativ 13.400 de euro) iar autoritățile au reținut un vehicul drept garanție.

Ofițerii au impus o cauțiune de 20 de mii de coroane (2.681 de euro) unei firme al cărei șofer petrecuse 43 de ore odihnindu-se în cabină. Anchetatorii trebuie să aprofundeze acest caz, deoarece șoferul a declarat că firma i-a spus să oprească 49 de ore, în timp ce acesta din urmă a reușit să treacă oprirea drept repaus săptămânal redus. Pentru a rămâne în conformitate, șoferul a fost trimis la hotel pentru o odihnă de șase ore.