×

3 moduri de a crește vizibilitatea șoferului și siguranța rutieră


Există multiple moduri prin care vizibilitatea șoferului poate fi îmbunătățită, inclusiv un design mai bun al cabinei, geamuri mai mari și sisteme de asistență vizuală, cum ar fi oglinzile și camerele video. Sistemele active de siguranță și alertele pentru șofer joacă, de asemenea, un rol esențial.

  • Care este diferența dintre vizibilitatea directă și cea indirectă? 

Vizibilitatea directă se referă la ceea ce poate fi observat în raza vizuală directă a unei persoane. Vizibilitatea indirectă, pe de altă parte, este ceea ce poate fi observat prin intermediul altor instrumente: și anume, oglinzile și camerele de luat vederi.

„Ca regulă generală, vizibilitatea directă este preferabilă celei indirecte”, spune Anna Wrige Berling, director pentru siguranța traficului și a produselor, Volvo Trucks. „Acest lucru se datorează faptului că vizibilitatea directă este mai intuitivă în ceea ce privește locul în care ar trebui să se uite șoferul. În orice caz, vizibilitatea indirectă este, de asemenea, importantă și poate evidenția zone care nu pot fi observate prin metode directe. Nu în ultimul rând, este vorba despre crearea unui echilibru optim între cele două pentru a obține cel mai larg câmp vizual posibil.”

  • Cum îmbunătățesc vizibilitatea directă cabinele cu acces coborât

O modalitate eficientă de a maximiza vizibilitatea directă pentru șofer în zonele urbane constă în utilizarea unei cabine cu acces coborât. Prin poziționarea șoferului la nivelul străzii, acesta se află într-o poziție mult mai bună pentru a observa la timp pietonii, bicicliștii și alte vehicule.

În plus, modelul Volvo FE cu cabină cu acces coborât a fost actualizat și dispune acum de oglinzi laterale noi, mai subțiri, care îmbunătățesc vizibilitatea directă cu până la 10%. Ambele modele pot fi echipate și cu geamuri suplimentare pe portiera din dreapta.

  • Cum contribuie sistemele de avertizare la creșterea siguranței

Deși nu îmbunătățesc strict vizibilitatea, sistemele de siguranță activă și sistemele de avertizare a șoferului joacă un rol esențial în a-i responsabiliza pe șoferi cu privire la mediul înconjurător și în a-i ajuta să își concentreze atenția asupra pericolelor potențiale.

De exemplu, Avertismentul de deschidere a ușii este conceput pentru a avertiza șoferul că trec bicicliști și pietoni înainte ca acesta să deschidă ușile cabinei. Asistența frontală caută pietoni și bicicliști care circulă în fața autocamionului la viteze mici și asistența la evitarea coliziunilor laterale este concepută pentru a detecta alte vehicule la schimbarea benzii de circulație, precum și pietonii și bicicliștii de pe ambele părți ale vehiculului.

„În calitate de șofer, trebuie să fii atent la atât de multe lucruri diferite în același timp, că nu este vorba întotdeauna de faptul că un șofer nu vede, ci de faptul că nu se uită în direcția potrivită la momentul potrivit”, spune Anna. „Camerele de luat vederi și sistemele de asistență prezintă un mare potențial. Acestea îmbunătățesc vizibilitatea și evidențiază zonele de risc și, de asemenea, pot contribui la dirijarea atenției șoferului acolo unde este cea mai mare nevoie.”