×

Volvo Trucks lansează noi sisteme de siguranță


Dorind să crească siguranța bicicliștilor și a pietonilor, dar și să faciliteze munca șoferilor, Volvo Trucks introduce acum o gamă de noi sisteme de siguranță pentru vehiculele sale.

Printre funcțiile dezvoltate cu scopul de a crește siguranța pietonilor și a bicicliștilor, în același timp, făcând munca șoferilor mai ușoară, se numără sistemul denumit Asistența frontală. Acesta este proiectat să detecteze dacă un biciclist sau pieton se află în zona de risc din fața camionului, utilizând un radar frontal și o cameră video, avertizând șoferul dacă există riscul iminent al unei coliziuni. O altă caracteristică este noul sistem de Avertizare la deschiderea ușilor. Acest sistem este proiectat să emită un semnal de avertizare dacă un pieton, un biciclist sau un autoturism se apropie de camion din spate, pe aceeași parte a camionului pe care se deschide ușa.

„Dezvoltăm și introducem în mod constant sisteme adiționale de siguranță care pot îmbunătăți abilitățile șoferilor, atât pentru protecția lor, cât și pentru cea a celorlalți participanți la trafic. La Volvo Trucks, viziunea noastră pe termen lung este de zero accidente, iar siguranța reprezintă un element fundamental în tot ceea ce facem. Cu aceste noi sisteme, facem pași importanți pentru îndeplinirea acestor deziderate,” spune Anna Wrige Berling, director pentru Siguranța Traficului și a Produselor, la Volvo Trucks.

Unele dintre noile funcții au fost dezvoltate pentru legislația actualizată a UE din domeniul siguranței, General Safety Regulation (GSR), care va intra în vigoare în iulie 2024 – ale cărei prevederi sunt, acum, deja îndeplinite sau chiar depășite. GSR, care face obligatorii mai multe sisteme avansate de asistență pentru șofer, are ca scop creșterea siguranței rutiere și îmbunătățirea protecției șoferilor, pietonilor și bicicliștilor. Prin introducerea legislației, UE se așteaptă să salveze peste 25.000 de vieți și să evite 140.000 de vătămări, până în 2038.

„În privința siguranței suntem de acord cu reglementări mai stricte, iar Volvo Trucks oferă deja alte sisteme care vor deveni obligatorii în 2024, prin GSR,” spune Anna Wrige Berling.

Noile sisteme de siguranță de la Volvo Trucks sunt:

Asistență frontală (inclus în GSR)
Sunt utilizate un radar și o cameră frontală, pentru a detecta dacă se află cineva în fața camionului. Prin intermediul unui semnal vizual și acustic, sistemul avertizează șoferul dacă există riscul iminent al unei coliziuni.

Asistență viteză de deplasare (inclus în GSR)
Această funcție informează șoferul în legătură cu limitele de viteză, prin detectarea semnelor de circulație și prin afișarea limitelor pe ecranul din panoul de instrumente. Sistemul afișează limita de viteză corespunzătoare pentru vehiculul respectiv și avertizează șoferul, atât prin semnale vizuale, cât și acustice, dacă această limită de viteză este depășită.

Monitorizarea presiunii în anvelope (inclus în GSR)
Sistemul monitorizează presiunea în anvelopele camionului și ale semiremorcii. Noile reglementări GSR stipulează că, dacă presiunea scade cu 20% sub cea de referință, șoferul trebuie informat prin intermediul displayului de la bord. Sistemul Volvo depășește cerințele legale prin a-i permite șoferului să aleagă dacă dorește să fie informat chiar și înainte de a atinge nivelul de 20% scădere a presiunii. Sistemul este capabil să monitorizeze o gamă largă de niveluri de presiune, mai mari sau mai mici decât cele recomandate. În plus, prin menținerea unei presiuni optime în anvelope, este obținută o mai bună eficiență energetică.

Avertizare la deschiderea ușilor
Acest sistem, disponibil pentru ambele laterale ale camionului, va avertiza șoferul dacă un corp în mișcare, cum ar fi un pieton, biciclist sau autoturism, se apropie din spatele zonei monitorizate, pe aceeași parte pe care este deschisă ușa camionului. Sistemul este activat atunci când camionul staționează și pentru încă două minute după ce este oprit motorul.

Auto Hold
Sistemul Auto Hold menține camionul staționar până în momentul apăsării pedalei de accelerație, asistând astfel șoferul la pornirea din rampă.

Asistență pentru viteză deplasare va fi disponibilă pe majoritatea piețelor, în timp ce celelalte sisteme vor fi disponibile global pe modelele Volvo FH, FM și FMX cu lanțuri cinematice diesel, pe gaz și electrice începând cu luna septembrie a acestui an. Modelele Volvo FL și FE vor primi aceste sisteme de siguranță ca parte a echipării pentru GSR, înainte de finalul lui 2023.