×

Ce trebuie să știi despre tahografele smart2? (P)


A doua generație de tahografe inteligente de la Stoneridge, este concepută pentru a îndeplini standardele din Pachetul privind mobilitatea I din UE. Pachetul privind mobilitatea reprezintă o colecție de legi și reglementări europene pentru sectorul transporturilor și conține noi reguli pentru a îmbunătăți condițiile sociale pentru șoferi, a crește siguranța rutieră și a asigura accesul egal la piețele europene. Conform Anexei Smart 2 (UE 2016/799), adoptate prin regulamentul 2021/1228, în Uniunea Europeană este obligatorie folosirea unui tahograf îmbunătățit din punct de vedere tehnic, pentru a monitoriza și a pune în aplicare mai bine aceste standarde. Aceasta a dus la lansarea tahografului SE5000 Smart 2 de la Stoneridge Electronics.

Stoneridge este cunoscut pentru modul ușor de utilizare și pentru cea mai simplă procedură de introducere manuală de pe piață. Pentru a asigura aceeași experiență de conducere lină pentru SE5000 Smart 2, Stoneridge a creat o tranziție fără probleme prin aceeași structură a meniului. Calculele timpului de odihnă au fost actualizate pentru feribot și echipaj, s-a implementat regula de 12 de zile pentru autocarele internaționale, s-a adăugat o conectare automată de pornire/oprire pentru țară (pentru situațiile în care un card este lăsat introdus peste noapte) și s-a inclus un afișaj pentru temporizatorul șoferului, pentru situațiile care nu se încadrează în calculele DDS obișnuite.

Tahograful SE5000 Smart 2 este proiectat pentru compatibilitate cu flota, cu detaliile de blocare a cardului companiei pe documentul tipărit și pe afișaj. În funcție de aplicațiile telematice, SE5000 Smart 2 dispune de transfer de date de mare viteză la cerere prin descărcarea cardului de la distanță. Pentru a facilita urmărirea modificărilor legislative și pentru caracteristicile personalizate, tahografului SE5000 Smart 2 i se poate actualiza acum software-ul. În plus, nu este necesară înlocuirea bateriei de rezervă. Pentru a descărca date din SE5000 Smart 2, flotele trebuie să actualizeze sau să achiziționeze un nou instrument de transfer de date. O gamă completă de instrumente este disponibilă de la Stoneridge, precum sistemul de analiză web a tahografului OPTAC3, care este actualizat pentru a accepta raportarea datelor SE5000 Smart 2.

Pentru a comunica de la distanță cu ofițerii de inspecție rutieră fără a opri vehiculul, SE5000 Smart 2 utilizează comunicații dedicate pe distanțe scurte (Dedicated Short-Range Communication – DSRC). Acest lucru permite trimiterea de la distanță a anumitor încălcări potențiale către autorități, pentru ca șoferii să-și continue călătoria fără întreruperi, economisind timp și resurse.

Cu tahograful SE5000 Smart 2 este posibilă înregistrarea automată a trecerii frontierei, fără a fi necesare acțiuni ale șoferului. Pentru certificarea pozițiilor, inclusiv în țările AETR, tahograful utilizează autentificarea poziției prin Galileo OSNMA. Pentru a accelera controalele de cabotaj rutier, tahograful poate înregistra manual poziția în timpul încărcării/descărcării. SE5000 Smart 2 are și un buton de comandă rapidă pentru introducerea rapidă a încărcării/descărcării, disponibil din versiunea software OSNMA.